Citytrip Berlijn

Berlijn is een bijzondere stad met een indrukwekkende geschiedenis. Een groot deel van de stad werd in de 2e wereldoorlog platgebombardeerd en twintig jaar later was het de Berlijnse muur die de stad rigoureus in tweeën splitste. Sinds het vallen van de Muur in 1989 is er veel veranderd en is Berlijn inmiddels een moderne, hippe stad met veel alternatieve culturen. Perfect geschikt voor een citytrip van twee tot drie dagen.

Een citytrip naar Berlijn boeken? Vergelijk hier verschillende reisorganisaties.

Waarom een citytrip naar Berlijn?

 • Interessante geschiedenis (2e wereldoorlog, de Berlijnse Muur en het vallen van de Muur)
 • Hippe, moderne, interculturele stad met allerlei alternatieve clubs en bars
 • Hippe wijken met veel interessante bezienswaardigheden
 • Uitgebreide shoppingmogelijkheden
 • Perfecte uitgaansgelegenheden (in Berlijn vind je de grootste clubs en bars van Europa.)

citytrip berlijn duitsland

Wijken in Berlijn die je tijdens je stedentrip gezien moet hebben

Berlijn is opgedeeld in verschillende wijken. De leukste wijken die je tijdens je citytrip zeker gezien moet hebben zijn:

 • Mitte. Dit is de wijk met de meeste bezienswaardigheden. Bezoek hier: Museuminsel, Unter den Linden en Potsdamer Platz.
 • Kreuzberg. Een leuke, alternatieve hippe wijk. Hier vind je Checkpoint Charlie en een aantal leuke uitgaansgelegenheden.
 • Charlottenburg. Ga winkelen op de Kurfürstendam, de grootste winkelboulevard van Berlijn.
 • Friedrichshain. Een hippe wijk waar je ook de resten van de Berlijnse Muur vindt (East Side Gallery).
 • Prenzlauer Berg. Dit was ooit een arbeiderswijk die na de oorlog volledig in verval is geraakt. Sinds de jaren negentig is de wijk compleet getransformeerd en vind je er nu allerlei trendy bars en cafés.

east side gallery berlijn citytrip

Citytrip Berlijn? Deze bezienswaardigheden mag je niet missen.

Ga je op stedentrip naar Berlijn, dan mag je de belangrijkste iconen van de stad natuurlijk niet missen. Een aantal ervan hebben we voor je op een rijtje gezet.

 • Reichstag. De Rijksdag is het Duitse parlementsgebouw. Hier zetelt de Bondsdag, het huidige Duitse parlement. Tot 1933 werd het gebouw gebruikt door de Rijksdag (zoals het parlement tot 1945 heette.) Vanaf de glazen koepel heb je een spectaculair uitzicht over Berlijn.
 • Brandenburger Tor. Deze schitterende oude stadspoort aan de Pariser Platz, diende ooit als toegangspoort tot de stad. Sinds het vallen van de Berlijnse Muur in 1989 staat de Branderburger Tor symbool voor de Duitse eenwording.
 • Holocaust Monument. Het Holocaust Monument is zonder twijfel een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in Berlijn. Wanneer je door het labyrint van meer dan 2700 betonblokken loopt zul je ook begrijpen waarom. Desoriëntatie en een gevoel van isolement. Gevoelens die tijdens het nazibewind zonder twijfel leefden onder de Joodse bevolking. Ga dit monument zeker zien tijdens je stedentrip en neem rustig de tijd om de sfeer goed in je op te nemen.
 • Gedankstätte Sachsenhausen. Niet in Berlijn, maar ongeveer 35 kilometer ten noorden van de stad ligt het voormalige concentratiekamp Sachsenhausen. Tijdens de 2e wereldoorlog zaten hier honderdduizenden Joden, homoseksuelen, zigeuners, minderheden en tegenstanders van het naziregiem gevangen. Sachsenhausen is zeker niet de leukste bezienswaardigheid in Berlijn, maar wel een van de meest aangrijpende.
 • Hackesche Höfe. Dit is een van de leukste plekjes in Berlijn. Het is een complex van kleine, charmante binnenpleintjes die met elkaar verbonden zijn. Je vindt hier allerlei leuke winkels, cafés en restaurants. Let op de prachtige gebouwen in Jugendstill en de geglazuurde tegels versierd met Moorse mozaïeken.
 • Museuminsel. Voor een museumbezoek moet je in Museuminsel zijn, het museumeiland in de rivier de Spree. Hier vindt je de belangrijkste kunstmusea van Berlijn, waaronder het Bode-Museum, de Alte Natinalgalerie en het beroemde Pergamonmuseum.
 • Gendarmenmarkt. Dit is een van de mooiste pleinen in Berlijn. Vooral het concertgebouw en de twee identiek lijkende doms springen eruit. Ben je tijdens de kerstdagen in Berlijn, dan moet je hier zeker naartoe, want het plein wordt dan sfeervol versierd en verlicht. Vooral in de avond is het er dan super gezellig.
 • Checkpoint Charlie. Deze voormalige controlepost in de Friedrichstrasse vormde in de tijd dat Berlijn nog verdeeld was een grenspost tussen de Amerikaanse en Russische sector. Eigenlijk stelt het niet zo veel voor als bezienswaardigheid, want Checkpoint Charlie is in feite niet meer dan een houten hokje en een streep bakstenen in de grond waar ooit de Berlijnse Muur liep. Maar je moet het gewoon gezien hebben als je in Berlijn bent en een selfie op deze beroemde plek is natuurlijk ook nooit weg.

Reichstag Berlijn - citytrip berlijn

De Berlijnse muur (East side Gallery)

Bij een stedentrip naar Berlijn hoort op zijn minst een bezoek aan de Berlijnse Muur. Een 45 kilometer lange muur die van 13 augustus 1969 tot 9 november 1989 Oost-Berlijn en West-Berlijn van elkaar scheidde. In 1989 werd de muur afgebroken. Een deel ervan is bewaard gebleven en dat overgebleven stukje muur in de wijk Friedrichshain moet je zeker gaan zien. De 1316 meter lange muur is in 1990 beschilderd door 118 kunstenaars uit 21 verschillende landen. Het is een kunstwerk op zich en wordt daarom ook wel East Side Gallery genoemd.

east side gallery berlijnse muur

Gezellige markten in Berlijn

Niets leuker dan gezellig over de markt struinen tijdens je citytrip. Leuke spulletjes uitzoeken, wat boodschapjes doen, proeven van lekkere hapjes of gewoon simpelweg de sfeer van de stad in je opsnuiven. We hebben de leukste markten in Berlijn voor je op een rijtje gezet.

 • Marheinekeplatz. Hier, bij de Marheinekehalle kun je bij de vele Griekse, Spaanse of Italiaanse barretjes wat eten of drinken. In het weekend houdt men er een gezellige vlooienmarkt waar allerlei leuke spulletjes worden aangeboden.
 • Maybachfuer. Dit is de thuishaven van de Turkse gemeenschap in Berlijn. Als je ergens goedkope verse groenten en lekkere Turkse hapjes kunt halen, dan is het hier.
 • Arminushalle. In deze grote overdekte markthal halen veel Berlijners hun dagelijkse boodschappen. Er zijn ook tal van kleine bars waar je perfect kunt lunchen tegen een alleszins redelijke prijs.

 citytrip naar berlijn

Wist je dat…

 • Er in Berlijn meer bruggen zijn dan in Venetië? Bijna 1000!
 • Döner kebab en Curry Wurz de favoriete snack van de gemiddelde Berlijner is?
 • Berlijn ook perfect per boot te verkennen is?
 • De Berlijnse Muur vroeger door meer dan 400 waakhonden bewaakt werd?
 • Er zo’n 500.000 migranten in Berlijn wonen? De meeste Europese migranten komen uit Turkije. Verder wonen er in Berlijn veel Aziaten.
 • De gemiddelde toerist 2.4 dagen in Berlijn verblijft voor een stedentrip? Jaarlijks komen er meer dan 12 miljoen toeristen naar de stad.
 • Tussen 1949 en 1961 ongeveer 2.5 miljoen burgers van de DDR via Berlijn naar West-Duitsland vluchtten? Berlijn was in die tijd voor veel Oost-Duitsers en Hongaren een poort naar het westen.

stedentrip berlijn