Citytrip Bilbao

Overweeg je een citytrip naar Bilbao? Zeker doen, want deze niet al te grote stad in het Spaanse Baskenland heeft heel wat moois voor je in petto. Ooit een vrij onbekende industriestad, inmiddels een verrassend moderne studentenstad met een aantal leuke bezienswaardigheden en natuurlijk die overheerlijke pintxos! Pintxos? Ja, daar komen we nog op terug. Lees snel verder.

Een citytrip naar Bilbao boeken? Vergelijk hier verschillende reisorganisaties.

Waarom een citytrip naar Bilbao?

Bilbao heeft sinds de jaren tachtig een aantal grote veranderingen doorgemaakt. De stad werd sterk gemoderniseerd en kreeg in de loop der jaren steeds meer een eigen identiteit. De binnenstad heeft inmiddels zo zijn eigen charme en doet nauwelijks nog denken aan de donkere industriestad die Bilbao vroeger was. Maar er zijn nog meer redenen waarom een stedentrip naar Bilbao de moeite waard is. We noemen er zes:

 • Baskische charme
 • Leuke straatjes, pleintjes en winkeltjes in het oude stadscentrum (Casco Viejo)
 • Overheerlijke Pintxos (tapas op een stokbroodje)
 • Het schitterende Guggenheim museum
 • Moderne Architectuur (van Frank Gehry en Santigao Calatrava)
 • De machtige Kathedraal van Santiago de Bilbao

bilbao citytrip architectuur

Bezienswaardigheden in Bilbao die je gezien moet hebben

Bij een citytrip horen bezienswaardigheden. Nu zijn er tal van bezienswaardigheden in Bilbao die de moeite waard zijn, maar we perken ons tot de meest interessante.

 1. Het Guggenheim museum. Dit schitterende museum, dat een kunstwerk op zich is, moet je gezien hebben. Het gebouw, ontworpen door Frank Gehry, is door zijn spectaculaire vorm en schil van titanium al een kunstwerk op zich. Maar ook de collectie moderne kunstwerken van beroemde kunstenaars als Dali, Picasso, Warhol, Magritte en Picasso mag er wezen.
 2. Zubizuri. Deze moderne, loopburg over de Nervión dankt zijn naam aan de witte kleur (Zubizuri betekent witte brug). De brug die tussen 1994 en 1997 is gebouwd, werd niet meteen met groot gejuich door de locals ontvangen, want de glazen stenen in het wegdek werden bij vorst erg glad en menig voetganger gleed erover uit. Desondanks is deze moderne hangbrug een prachtig staaltje moderne architectuur en zeker de moeite waard om te zien.
 3. Kathedraal van Santiago de Bilbao. Een mooie 14e eeuwse kathedraal waarvan de bouw meer dan tweehonderd jaar in beslag heeft genomen. Veel pelgrims die op weg zijn naar Santiago de Compostella bezoeken de Kathedraal tijdens hun tocht. Neem er zeker een kijkje!
 4. Teatro Arriaga. Dit is het operahuis van Bilbao. Het is vernoemd naar Juan Crisostomo de Arriaga, een Spaans wondertalentje dat op zijn 13e zijn eerste opera schreef. Hou je van opera, bezoek hier dan zeker en voorstelling, maar het gebouw zelf is ook de moeite waard om te zien.

Guggenheim museum Bilbao

Het Guggenheim effect

Het Guggenheim museum is een van de belangrijkste trekpleister van Bilbao en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Het bijzondere gebouw doet met zijn sierlijke vormen en titaniumschil aan de talloze schepen denken die hier in de jaren tachtig nog in de dokken lagen. De dakramen in de Fish gallerij (de grootste galerie van het Guggenheim) doen je denken aan de vinnen van een vis en ze zijn, net als veel van de imposante onderdelen van het gebouw, louter decoratief. Door de komst van het Guggenheim veranderde Bilbao van saaie, donkere industriestad naar een moderne toeristenstad. Een ontwikkeling die hier ook wel het ‘Guggenheim effect’ wordt genoemd. Grappig genoeg kunnen de Basken het woord ‘Guggenheim’ zelf bijna niet uitspreken. Net zo min als wij ‘pinxtos’ kunnen uitspreken. Correct is: “Pinchos”

gaztelugatze nabij Bilbao

Wat te doen in Bilbao? Highlights

Wat kun je allemaal doen tijdens je stedentrip naar Bilbao? We geven je wat tips.

 1. Casco Viejo (oude centrum). Leuke smalle straatjes, winkeltjes en pleintjes vind je in het oude stadsdeel van Bilbao, genaamd Caso Viejo. Bezoek hier de leukste restaurantjes en tapasbars of geniet simpelweg op een zonnig terrasje van een koud biertje.
 2. Plaza Nueva (plein). Hou je van gezelligheid en wat leven in de brouwerij? Ga dan naar Plaza Nueva. Je vindt er leuke restaurants en winkels en op het plein worden ook vaak concerten en andere festiviteiten gehouden. Vooral op zondag is het hier gezellig druk.
 3. Abando (wijk). De wijk Abando grenst aan de oude binnenstad. Het is een leuke, gezellige wijk om uit te gaan. Hier zijn een aantal hippe bars en clubs die garant staan voor een gezellig avondje uit.
 4. Mercado de la Ribera (markt). Dit is een van de grootste overdekte versmarkten van Europa. Laat je zintuigen er prikkelen door alle geuren en kleuren en proef van de lekkerste pintxos. Het gebouw (Mercade de la Ribera) mag er trouwens zelf ook wezen. Let wanneer je hier bent op de schitterende gebrandschilderde ramen.

bilbao citytrip theater

 

Bungeejumpen in Bilbao

Avontuurlijk ingesteld? Ga naar Puente de Vizcaya, naar de vijftig meter hoge zweefbrug van Bilbao. Voor zo’n honderd euro mag je hier legaal van de brug afspringen. Mocht je dat te duur vinden of spring je liever thuis van de brug, ga dan in ieder geval deze bijzondere brug zien, want hij staat sinds 2006 op de werelderfgoed lijst en is zeker de moeite waard om te bewonderen. Tegen een kleine vergoeding mag je er trouwens ook overheen lopen.

Pintxos: Baskisch genieten!

Tijdens je citytrip in Bilbao moet je natuurlijk proeven van die lekkere pintxos (pinchos) die ze hier overal serveren. Pintxos? Ja, de Basken eten graag pintxos. Een soort luxe tapas. Een stukje stokbrood met daarop allerlei lekkere verse hapjes, bijvoorbeeld: ansjovis met peterselie en knoflook of Spaanse ham. Zoek een leuke pintxosbar uit en kies gewoon wat je lekker vindt. Lekker glas witte wijn erbij of een biertje en je bent in de hemel! Veel Basken drinken een lichte witte wijn bij de pintxos, zoals Txacoli (een Baskische witte wijn).

Pintxos bilbao citytrip

Nachtelijke kajaktocht

Wil je Bilbao en het Guggenheim van zijn charmantste kant zien? Vaar dan als het donker is over de Nervión. Er zijn hier verschillende kajak verhuurbedrijven en je kunt ook een gids huren die met je meevaart en je alles uitlegt over de stad.

Bilbao: Praktische tips

Hopelijk hebben we je kunnen inspireren en kun je haast niet wachten om aan je stedentrip naar Bilbao te beginnen. We geven je graag nog twee tips mee en mocht je binnenkort vertrekken: we wensen je een fantastische citytrip !!!

 • Fietstour. Boek eens een fietstour door de stad. Je komt dan zoveel meer te weten over Bilbao en onderweg stop je op de leukste plekjes.
 • Openbaar vervoer. Vanaf de luchthaven reis je voor nog geen drie euro met de bus naar het centrum. Super goedkoop dus. Met de metro, die in drie zones is verdeeld, reis je snel door de stad. Wil je goedkoop uit zijn, koop dan een dagkaart voor de metro. Hiermee rijd je de hele dag onbeperkt door alle zones. Ben je van plan om veel met het openbaar vervoer te reizen, koop dan een credittrans (openbaar vervoerkaart). Met deze kaart heb je toegang tot al het openbaar vervoer in Bilbao.

citytrip naar Bilbao