Citytrip Brussel

Brussel, met zijn mooie Kathedralen en rijk versierde woningen, moet je op zijn minst één keer in je leven gezien hebben. Een stedentrip van twee dagen is genoeg om de stad goed te leren kennen. Verdwaal in de gezellige binnenstad van Brussel, ontdek allerlei leuke winkeltjes met curiosa en geniet in het groene Jubelpark van een schitterend uitzicht op de de triomfboog. Brussel, zet de koffie en je overheerlijke wafels maar vast klaar, want we komen eraan!

Waarom een citytrip naar Brussel?

  • Mooie oude stad met een rijke historie
  • Geweldige shoppinggebieden, gezellige pleinen en toffe antiekmarkten
  • Gezellig historisch centrum met veel leuke zijstraatjes waar je uren in kunt verdwalen
  • Het beste van Vlaanderen en Wallonië

citytrip Brussel

Citytrip Brussel: Wat moet je gezien hebben?

Overweeg je een stedentrip naar Brussel? Zet de volgende activiteiten en bezienswaardigheden dan zeker op je to-do list.

1. Zoef met de lift omhoog in het Atomium
Het Atomium in het Heizelpark is een monument dat werd opgericht voor de Wereldtentoonstelling in 1958. Het monument symboliseert een ijzerkristal (165 miljard keer uitvergroot) en verwijst naar de ontwikkelingen op het gebied van kernenergie in de jaren vijftig. Zoef met de lift omhoog in dit futuristische bouwwerk, bestaande uit negen metalen bollen. Vanaf de bovenste bol heb je een schitterend panoramisch uitzicht over Brussel. Verder zijn er een aantal interessante tentoonstellingen in het Atomium en is er restaurant waar je wat kunt eten en drinken. Hou je van kunst en design? Bezoek dan het art & design museum. Dit ligt naast het Atomium.

2. Maak een selfie bij Manneken Pis
Elke stad heeft zijn eigen Iconen, en voor Brussel zijn dat het Atomium en Manneken Pis. Manneken Pis, een klein standbeeld van een triomfantelijk plassend ventje, staat op de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat (bij de Grote Markt). Het guitige bronzen ventje heeft trouwens al heel wat ellende achter de rug. Zo werd het in 1745 ontvoerd door Engelse soldaten, in 1817 gestolen door een dwangarbeider genaamd Lycas en daarna nog een keer of drie ontvreemd door studenten en andere grappenmakers. Reden temeer om hier een selfie met het arme Manneken te nemen!

3. Naar de markt in de Marollen
De Marollen is een populaire, multiculturele volkswijk in Brussel. Er zijn hier allerlei leuke straatjes met kleine boetiekjes te ontdekken en op het Vossenplein houdt men elke dag een gezellige rommelmarkt. Mocht je van antiek houden, loop dan even naar de nabijgelegen wijk Zavel of richting de Blaesstraat, want hier vind je allerlei antiek- en curiosawinkeltjes.

4. Chillen op de Grote Markt van Brussel
De Grote Markt is zonder twijfel een van de gezelligste en tevens mooiste pleinen van Brussel. In de zomer is het hier heerlijk op het terras met een koel Duveltje of een kopje koffie met een Brusselse wafel. Vergeet ook niet om af en toe een blik te werpen op de schitterende gildehuizen die je omringen. Ze zijn sfeerbepalend voor deze mooie plek en de versieringen aan de gevel vertellen zo elk hun eigen verhaal. Het vijftiende eeuwse stadhuis, met zijn prachtige sculpturen is nog het meest in het oog springend. Natuurlijk valt er ook genoeg te shoppen in de omgeving van de grote markt.

5. Volg de Brusselse striproute
Ben je opgegroeid met Kuifje, Suske en Wiske, Asterix en Obelix, Lucky Luke en Robbedoes? Dan moet je de Brusselse striproute volgen. Talloze gebouwen in de stad zijn versierd met de mooiste muurschilderingen van beroemde cartoonisten. Het is duidelijk dat Brussel de stripkunst een warm hart toedraagt. En niet verwonderlijk ook want veel internationaal bekende stripfiguren hebben hun roots in België of Frankrijk. Denk maar eens aan de smurfen of aan Asterix en Obelix. Een goed startpunt voor de tocht is het stripmuseum in de Zandstraat.

Atomium - citytrip Brussel

Winkelen in Brussel. Waar moet je zijn?

Brussel, met al zijn gezellige kleine straatjes en pleintjes is een geweldig stad om te shoppen, maar waar moet je nu zijn? We geven je wat tips.

  1. De Grote Zavel (Zavel / de Marollen). Hier vind je veel leuke boetiekjes en ook een aantal top chocolatiers. Smullen!
  2. Blaesstraat (de Marollen). Als je ergens veel bijzondere antiekwinkeltjes bij elkaar vindt, dan is het hier, in de Blaesstraat.
  3. Nieuwstraat (Markt). Een grote autovrije winkelstraat ten noorden van de Grote Markt. Hier vind je een aantal grote winkelketens (H&M, Hema, Zara, enz.) Ga ook zeker eens kijken bij het overdekte winkelcentrum City 2. City 2 is echt gigagroot.
  4. Waterloolaan (Louizakwijk). In de fameuze Waterloolaan in de chique Louizabuurt, zijn vooral veel chique modehuizen gevestigd zoals Chanel, Gucci, Armani, Hermès en Dior. Leuk om hier te windowshoppen.

citytrip naar Brussel

Neem een kijkje bij het Jubelpark

Het Jubelpark in Brussel is in opdracht van koning Leopold II aangelegd ter viering van de 50 jarige onafhankelijkheid van België (in 1880). Het meest opvallende bouwwerk in dit mooie park is de triomfboog. Tevens zijn er een aantal musea die de moeite waard zijn om te bezoeken zoals het Koninklijk Museum van het Leger, Autoworld en het Jubelpark museum. Ga dit park zeker een keer bezoeken tijdens je citytrip. Het is een perfecte plek om even weg te zijn uit de drukte van de stad en het uitzicht op de triomfboog en de andere oude bouwwerken in het park is zonder meer spectaculair.

Jubelpark triomfboog

Stedentrip Brussel: Met de tuktuk door de stad

Wel eens in een tuktuk gezeten? Ja? Dan weet je waarschijnlijk ook hoe leuk een tour door de stad met zo’n brommende driewieler kan zijn. In Brussel zijn het trouwens elektrische tuktuks, geen blauwe rook en kabaal dus zoals in India of Thailand, maar dat maakt de rondrit er niet minder leuk door. Je rijdt met chauffeur langs allerlei bezienswaardigheden in de stad (van Manneken Pis tot de Onze-Lieve-Vrouwekerk en de Grote Markt) en onderweg krijg je van alles te horen over de stad. Leuk, leerzaam en zelfs met regen goed te doen (de tuk tuk kan uitgerust worden met een dekzeil).

Manneken Pis - Brussel citytrip

Het Koninklijk Paleis van Brussel

Tijdens de zomermaanden (tussen 22 juli en 3 september) is het schitterende Koninklijk Paleis van Brussel geopend voor het publiek. Dit is het werkpaleis van de Belgische Koning, hij woont hier dus niet. Een aantal zalen in het paleis zijn gratis te bezoeken. Een van de hoogtepunten is de Spiegelzaal met zijn schitterend versierde plafond dat bestaat uit anderhalf miljoen glanzende juweelkeverschildjes. Het kunstwerk heet ‘heaven of delight’ en hemels is het inderdaad. Wat een prachtig plafond is dit. Maar in het Paleis zijn nog tal van andere kunstwerken te bewonderen zoals de Venetië trap en de grote olieverfschilderijen van Jean-Baptiste van Moer. Ga dit paleis zeker zien!

Stedentrip Brussel

Fijne citytrip gewenst!

En… kun je niet wachten om te vertrekken richting Brussel? Mooi! En terecht, want Brussel is een perfecte bestemming voor een stedentrip en ook goed te combineren met een bezoek aan een andere stad, zoals Parijs. Blijf bijvoorbeeld één of twee dagen in Brussel en rijd dan met de Thalys door naar Parijs of ga de andere kant op richting Amsterdam. Zoveel opties en zoveel leuke steden om te verkennen. Maar goed, waar je ook naartoe gaat, we wensen je alvast veel plezier!

Brussel stedentrip