Citytrip Istanbul

Istanbul is een zeldzaam mooie oude stad en het is de enigste stad ter wereld die zich op twee continenten bevindt (Europa en Azië). Door die bijzondere ligging is er een mix van culturen en dat merk je onder andere wanneer je door de verschillende wijken struint. Soms waan je je in de tijd van de Ottomaanse Sultans, dan weer sta je met een drankje in een bar naar hiphop muziek te luisteren. Istanbul is hot, hip, modern en toch prachtig traditioneel. Boek een citytrip naar Istanbul voor twee dagen en je hebt de tijd van je leven.

5 redenen waarom je naar Istanbul moet gaan

 1. Schitterende oude stad (meer dan 2,5 duizend jaar oud) met een aantal spectaculaire gebouwen en kunstschatten. Ontdek hier de sprookjesachtige sfeer en weelde waarin de Sultans leefden en keer terug naar de tijd van het Ottomaanse Rijk.
 2. Veel mooie bezienswaardigheden (de Hagia Sophia moskee en de blauwe moskee zijn prachtig om te zien).
 3. Heerlijk shoppen in de grote bazaar, de Egyptische bazaar en in de moderne wijk Taksim.
 4. Lekker traditioneel Turks eten in de wijk Sultanahmet.
 5. Hippe bars en disco’s in de wijk Taksim.

Hagia Sophia Istanbul

Wat moet je gaan zien? Top vijf bezienswaardigheden in Istanbul

Vijf zaken die je absoluut gezien moet hebben tijdens je stedentrip:

 1. Hagia Sophia (Aya Sofia). Deze schitterende moskee was tot de verovering van Constantinopel door de Ottomanen een christelijke Kathedraal. Een bezoek aan deze moskee is zeker een aanrader, omdat je er elementen terugvindt uit zowel het christendom (byzantijnse muurschilderingen) als de islam. De gigantische koepel van de Aya Sofia, die op de Moskee lijkt te zweven, is een architectonisch meesterwerk.
 2. Topkapi Paleis. Dit Paleis, vlakbij Gülhane Park, was jarenlang het onderkomen van een aantal belangrijke Osmaanse Sultans, waaronder Mehmet II. Het paleis, dat meerdere paviljoens en een aantal prachtige binnentuinen omvat, is inmiddels een museum. In het Topkapi paleis waan je je terug in de tijd van de Sultans.
 3. Archeologisch museum (Istanbul Arkeoloji Müzeleri). Wil je wat meer te weten komen over de geschiedenis van Turkijke en het Ottomaanse Rijk, neem dan eens een kijkje in dit indrukwekkende museum. Het bestaat uit 3 gedeeltes en de collectie archeologische vondsten, waaronder de sarcofaag van Alexander de Grote is uniek.
 4. Blauwe Moskee (Sultan Ahmetmoskee). Dit schitterende bouwwerk, met zijn typerende zes minaretten (torens) en talloze koepels is echt de moeite waard om te zien. De moskee is aan de binnenzijde betegeld met blauwe keramische tegeltjes en het wordt daarom ook wel de blauwe moskee genoemd. Ga deze moskee tijdens je citytrip naar Istanbul zeker zien, want je er kijkt je ogen uit!
 5. Cagaloglu hamam. Zin in een traditionele massage in een echte Turkse hamam? Ga dan naar de Cagaloglu hamam. Dit Turkse badhuis werd in 1741 gebouwd in opdracht van Sultan Mahmut. Geniet hier van een traditioneel Turks bad of een heerlijke massage. Mannen en vrouwen baden hier gescheiden.
 6. Shoppen in de grote bazaar van Istanbul. Bij een stedentrip naar Istanbul hoort op zijn minst een bezoek aan de grand bazaar (Kapali Carsi). En je zult vanzelf merken waarom het de ‘grand bazar’ wordt genoemd, want deze overdekte markt, die bestaat uit meer dan zestig straten en steegjes is gigantisch. En het leuke is: elke straat heeft zijn eigen sfeer. Zo vindt je bijvoorbeeld in een bepaald gedeelte van de markt veel lampenwinkels of juweliers en in een ander straatje zitten dan weer tientallen schoenenverkopers of tasjeshandelaars. In de grote bazaar vindt je werkelijk van alles. Van verse kruiden en zoete baklava tot spijkerbroeken, t-shirts, schoenen, horloges, tasjes, riemen en de nieuwste I-phone gadgets.

blauwe moskee - Istanboel citytrip

Tip: bespaar tientallen euro’s met afdingen

Onderhandelen is voor de Turken de normaalste zaak van de wereld en ze zijn er zeer bedreven in. Koop je hier iets op de markt (geen etenswaren), onderhandel dan over de prijs, want anders betaal je echt veel te veel. Doe het wel met respect en kom niet met onzinprijzen, want dat kunnen ze niet waarderen, maar laat je ook niet afschepen met een schamele korting van 15%. Gewoon een keer weglopen tijdens het onderhandelen helpt ook goed trouwens, mits je bod niet belachelijk laag is en ze je echt iets willen verkopen. Onderhandelen is een spel: lach er eens bij en maak een grapje, dan zul je merken dat het vanzelf gaat.

istanboel citytrip

De geur van gedroogde kruiden in de Egyptische Bazaar

Als je vanaf de grote bazaar richting de Gouden Hoorn loopt, kom je op een gegeven moment vanzelf uit bij de Egyptische bazaar (Misir Çarsisi). Deze markt is veel kleiner dan de Grand Bazar, maar juist daarom interessant. Je vindt er allerlei knusse kraampjes met gedroogde vruchten, grote bergen geurige kruiden, snoep, kaviaar, en allerlei andere heerlijke etenswaren. De Egyptische bazaar is een waar feest voor je zintuigen en onderweg kun je bij tal van eetstalletjes gepofte kastanjes, geroosterde mais of lekkere sesambroodjes kopen. Glaasje granaatappelsap of sinaasappelsap erbij. Genieten!

Egyptische bazaar - Istanbul

Sultanahmet: alle bezienswaardigheden op loopafstand

De wijk Sultanahmet zul je niet hoeven te zoeken, want je komt er vanzelf wanneer je de Blauwe Moskee, de Haga Sophia, of het Topkapi Paleis gaat bezoeken. Door alle bezienswaardigheden is het een vrij toeristische wijk, maar daarom niet minder gezellig. Je vindt er vooral veel hotels, restaurants en souvenirwinkeltjes. Sultanahmet kun je zien als het traditionele, oude centrum van Istanbul. Wil je modern Istanbul beleven, ga dan naar het Taksim Plein in de wijk Beyoglu.

citytrip Istanbul - Sultanahmet wijk

Taksim: modern Istanbul

De wijk Taksim vormt het moderne, Europese hart van Istanbul. Overdag kun je er perfect shoppen in grote moderne warenhuizen en trendy boetiekjes. En mocht je zin hebben in een avondje stappen: in Taksim vind je de meest hippe bars en disco’s van Europa en kun je tot diep in de nacht doorfeesten. Op het Taksimplein vinden soms ook demonstraties plaats. Meestal zijn ze gericht tegen het harde en vooral ondemocratische beleid van President Erdogan. Veel moderne Turken zijn niet blij met de toenemende macht van de Turkse president en vinden daarnaast dat hij te weinig actie onderneemt tegen de terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Citytrip Istanboel

Beste reistijd voor een citytrip naar Istanbul

De beste reistijd voor een stedentrip naar Istanbul zijn de maanden: mei, juni, september en oktober. De temperaturen zijn dan het meest aangenaam (23-30 graden Celsius). In juli en augustus is het met 30-35 graden Celsius eigenlijk te warm voor een citytrip.

Citytrip naar Istanboel

Stedentrip naar Istanbul: handige vervoerstips

 • Kies voor Atatürk Airport. Istanbul heeft twee vliegvelden: Sabiha Gökcen en Atatürk Airport. Het beste neem je het vliegtuig naar laatstgenoemde vlieghaven (Atatürk). Je zit dan het dichtst bij het centrum en de Havasbus brengt je er voor nog geen vijf euro naartoe. Goedkoper kan niet!
 • Reis goedkoop door Istanbul met de Dolmus. Heb je tijdens je stedentrip een taxi nodig? Houd er dan gewoon een aan op straat of kies voor een taxibusje (Dolmus). De Dolmus rijdt een vaste route door de stad en voor één euro rijd je al mee (met een aantal personen). Geef onderweg een gil en je stapt uit waar je maar wil.

stedentrip Istanboel

Enjoy your citytrip!

Hopelijk hebben we je kunnen inspireren en zie je jezelf al rondlopen in de heerlijke geurende straatjes van de Egyptische bazaar of op een zonnig terrasje in het gezellige Sultanahmet. En mocht je binnenkort vertrekken: we wensen je alvast een super toffe stedentrip!

reis naar Istanbul