Citytrip Kopenhagen

Kopenhagen is een levendige moderne stad en wat ons betreft een van de meest gezellige steden van Europa. Perfect geschikt voor een citytrip dus! Spring op de fiets en tour langs de bekendste bezienswaardigheden of maak een wandeling door de gezellige binnenstad en proef onderweg van het lekkerste smørrebrød.

Een citytrip naar Kopenhagen boeken? Vergelijk hier verschillende reisorganisaties.

Waarom een citytrip naar Kopenhagen?

Kopenhagen is jong, bruisend, flitsend, levendig, sfeervol en vooral… gezellig. Maar er zijn nog een aantal redenen waarom je van een stedentrip naar Kopenhagen geen spijt zal krijgen.

 • Gezellige fijne stad met een warme sfeer (dit zul je zelf moeten ervaren.)
 • Goede restaurants en heerlijk traditioneel smørrebrød.
 • Veel winkels (van luxe modehuizen tot kleine boetiekjes met leuke aanbiedingen).
 • Christiana (waar ter wereld vind je nog een hoofdstad met een heuse anarchistische gemeenschap?)
 • Perfect per fiets te ontdekken (Kopenhagen is een échte fietsstad.)

Citytrip naar Kopenhagen

Stedentrip Kopenhagen: highlights

In het hippe Kopenhagen valt van alles te beleven. Vijf zaken die je tijdens je citytrip zeker niet mag missen:

 1. Rosenborg slot. In het centrum van Kopenhagen, in het stadspark Kongens Have ligt slot Rosenborg, het voormalige paleis van Koning Christiaan IV. In de kelder van het kasteel kun je de Deense kroonjuwelen bewonderen en de prachtige kasteeltuin is ook de moeite waard om eens te zien.
 2. Nyhavn. Deze gezellige haven is een van de leukste plekjes in Kopenhagen. De oude panden aan de kade zijn een genot om te zien en in de zomer is de sfeer op de terrasjes aanlokkelijk. Hans Christian Andersen, de beroemde Deense sprookjesschrijver, woonde op verschillende plekken in Nyhavn en schreef er vele verhalen, waaronder ‘de kleine zeemeermin’.
 3. De kleine zeemeermin. Bij een citytrip naar Kopenhagen hoor je een bezoekje te brengen aan ‘de kleine zeemeermin’. Een wereldberoemd beeldje van nog geen anderhalve meter op een rots in de haven. Waarom het zo populair is? Tja… wie houdt er nu niet van sprookjes en zeemeerminnen?
 4. Attractiepark Tivoli. Midden in het centrum van Kopenhagen ligt een van de oudste pretparken van Europa. Ga hier zeker even een kijkje nemen, vooral als je met je kids op stedentrip gaat. ‘S avonds is het park sfeervol verlicht en ook tijdens Kerstmis en Halloween is het hier beregezellig.
 5. Strøget. Ben je een echte shopaholic, dan kun je in Strøget – het belangrijkste winkelgebied van Kopenhagen – je hart ophalen. Je vindt er een aantal gezellige pleinen, tal van beroemde modehuizen en het barst er van de trendy boetiekjes.
 6. Carlsberg bierbrouwerij. Wat Jupiler en Stella Artois is voor de Belgen, is Carlsberg voor de Denen. Volg een rondleiding in deze Deense brouwerij en ontdek tijdens de ‘Carlsberg Beer Experience’ hoe de Denen hun befaamde pils brouwen. Na afloop van de tour een pilsje achteroverslaan hoort natuurlijk ook de experience.

botanische tuinen kopenhagen

Shoppen in Kopenhagen

Kopenhagen is een hippe winkelstad en naast het gezellige centrum – met zijn knusse straatjes en pleintjes – zijn hier talloze wijken waar je terecht kunt voor de beste koopjes. We geven je wat tips.

 • Strøget. Dit is een van de bekendste winkelstraten van Kopenhagen. In feite is het niet één straat, maar een groot winkelgebied bestaande uit meerdere straten en pleinen. En er mogen hier geen auto’s komen. En dat winkelt wel zo prettig.
 • Bredgade. In deze grote straat vind je veel interieurwinkels met designmeubelen van beroemde Scandinavische ontwerpers als Arne Jacobsen en Finn Juhl. Je vindt er trouwens ook veel luxe modewinkels.
 • Jaegersborggade. Een van de hipste straten van Kopenhagen. Leuke cafés en allerlei tweedehands winkeltjes met soms de meest opmerkelijke curiosa.
 • Laederstraede. Een rustig charmant winkelstraatje (vlak achter het drukke Strøget) met veel juweliers- en kledingwinkels.
 • Christianshavn. Een gezellige buurt met unieke grachtensfeer. En veel winkels natuurlijk!

tivoli kopenhagen

 Smullen van smørrebrød: Nyde dit måltid!

Denen eten traditioneel smørrebrød (boter en brood) bij de lunch. Een witte of bruine (rogge)boterham belegd met allerlei heerlijkheden zoals: verse groenten, kaas, vleeswaren en fruit. Je kunt het in Kopenhagen op elke hoek van de straat bestellen en er zijn ook een aantal speciale smørrebrødzaken waar je van deze nationale lekkernij kunt proeven. Wil je het écht speciaal doen, bestel het dan in een goed restaurant. Sommige restaurants serveren meer dan 100 verschillende soorten smørrebrød en het zijn stuk voor stuk ware kunstwerkjes. Heel wat anders dan het ‘broodje gezond’ dat wij zo graag eten (met een blaadje sla, kaas en wat ham ertussen). Vraag in het restaurant naar de ‘smørrebrødliste’. Nyde dit måltid! (eet smakelijk).

smorrebrod kopenhagen stedentrip

Kopenhagen op de fiets

In Kopenhagen ligt meer dan 350 kilometer aan perfect fietspad en in de stad kom je hier meer auto’s dan fietsen tegen. Een perfecte stad dus voor een citytrip op de fiets. Natuurlijk hoef je je eigen fiets niet mee te nemen, want er zijn hier talloze verhuurbedrijven waar je voor ongeveer 75 kronen per dag (zo’n 10 euro) een fiets huurt. Goedkoper kan ook nog: gebruik een stadsfiets. Stop een muntje van 20DKK in zo’n fiets en gebruik hem zo lang je wilt. Bij het terugplaatsen in een speciale stalling, die verspreid zijn over de hele stad, ontvang je de borg weer terug.

stedentrip naar Kopenhagen

Christiana: anarchistische freetown

Uiterst bijzonder in Kopenhagen is de semionafhankelijke buurt Christiana, een gemeenschap die in de jaren zeventig gesticht werd door de hippiegemeenschap in Kopenhagen. Hier wonen nog zo’n 900 mensen, waarvan sommigen in zelfgemaakte huisjes van gerecycled materiaal. Hou je van graffiti, vrije kunst en alternatieve leefwijzen, ga hier dan zeker eens kijken. O ja, beter maak je in Christiana geen foto’s of filmpjes, want dat stellen de bewoners niet echt op prijs. Zeker niet in de gebieden waar ze softdrugs verkopen. Ja, softdrugs mogen er, in bepaalde gedeeltes, vrijelijk verkocht worden. Wees dus niet verbaasd als je in Christiana de nodige marihuanakraampjes tegenkomt.

rosenborg slot - Citytrip Kopenhagen

Tip: Geld besparen in Nyhavn

Natuurlijk moet je tijdens je citytrip naar Nyhavn, de gezelligste haven van Noord-Europa. Maar houd er rekening mee dat je hier voor een hapje en een drankje de hoofdprijs betaalt. Een simpel biertje bij een van de vele terrasjes kost hier al gauw zeven euro! Zo gaat je portemonnee wel erg snel leeg. Alternatief: koop bij een kiosk vlak in de buurt een paar blikjes bier of frisdrank en wat smørrebrød en geniet ergens op de traptreden aan de overkant van Nyhavn van je lunch. Dat scheelt je gauw tientallen euro’s en je hebt doorgaans ook het beste uitzicht.

nyhavn kopenhagen citytrip

Wist je dat…?

 • Bier drinken op straat in Kopenhagen heel gewoon is? Een pilsje drinken op straat, is in Kopenhagen vrij normaal. En lege bierflesjes belanden gewoon netjes op de hoek van de straat waar ze door de daklozen vervolgens worden opgehaald voor het statiegeld. Prima geregeld toch? De daklozen, ook wel ‘beercollectors’ genoemd, varen er wel bij.
 • De kleine zeemeermin al heel wat ellende heeft moeten doorstaan? Het wereldberoemde zeemeerminbeeld in de haven van Kopenhagen is al een keer onthoofd, beklad met rode verf, aangekleed met een boerka, opgeleukt met een hoofddoekje, ontvoerd en op talloze andere manieren misbruikt. Het plan bestaat om de meermin wat verder in zee te plaatsen, maar dat is er nog niet van gekomen. Mogelijk is men bang dat ze uit pure ellende wegzwemt. Who knows?
 • Je in Denemarken geen fooi hoeft te geven? De fooi voor de bediening is in hotels en restaurants inbegrepen in de prijs. Geen fooi dus. Ook in taxi’s hoe je geen fooi te betalen. Wel zo makkelijk!

kleine zeemeerming kopenhagen citytrip

God rejse!!!

En…? Heb je al zin in je citytrip naar Kopenhagen? Hopelijk wel en ben je inmiddels net zo enthousiast als wij over deze leuke, hippe stad. Alvast veel plezier en god rejse (goede reis)!!!