Citytrip Krakau

Zin in een weekendje Krakau? Zeker doen, want Krakau is een bijzonder mooie stad met veel oude gebouwen en een schitterende historische binnenstad. Ga shoppen in het gezellige centrum of wandel richting de Joodse buurt waar je de voormalige fabriek van Oscar Schindler kunt bezoeken. Daal af in de de zoutmijn van Wieliczake of bezoek Rynek Underground, waar het lijkt alsof je je in middeleeuws Krakau bevindt. Ja, Krakau heeft meer voor je in petto dan je misschien zou vermoeden.

Waarom een stedentrip naar Krakau?

 • Prachtige oude stad (Krakau wordt terecht ook wel de ‘parel van Polen’ genoemd). Mooie gebouwen en schitterende middeleeuwse pleinen.
 • De Joodse buurt Kazimiers. Een hippe, gezellige buurt waar je perfect kunt shoppen en heerlijk kunt eten.
 • Krakau is een relatief goedkope vakantiebestemming. Je kunt hier vrij goedkoop eten, drinken en shoppen. Perfect dus als je maar een gering stedentrip budget hebt.
 • Compacte stad. De meeste bezienswaardigheden bevinden zich op loopafstand.

Sukiennice Krakau citytrip

Top bezienswaardigheden in Krakau

Natuurlijk wil je tijdens je stedentrip naar Krakau zoveel mogelijk zien. Daarom hebben we een aantal top bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet.

1. De grote markt en de de Maria Basiliek. Een schitterende kerk uit 14e eeuw op het marktplein van Krakau. Het bijzondere aan deze gotische basiliek zijn de twee torens die onderling in hoogte verschillen. Elk uur hoor je hier vanuit een van de torens een kort trompetgeschal van een heuse trompetter (de zogeheten Hejnal). Luister maar eens goed naar het deuntje dat hij speelt. Het houdt namelijk plots op en dat is niet geheel toevallig. Vraag het maar eens na, als je hier bent. Er schuilt een verrassende reden achter.

2. De lakenhallen (Sukiennice). Een leuke bazaar op het grote marktplein (Rynek Glówny) van Krakau. Je vindt hier allerlei leuke kraampjes met allerlei kunstzinnigheden en andere spulletjes zoals tasjes, schoenen, sieraden en souvenirs.

3. Wawelburcht en kathedraal. Een spectaculaire burcht aan de rand van het centrum (aan de oever van de Wisla). Hier is het voormalige koninklijk paleis gevestigd. Volg een rondleiding door de prachtige zalen van het paleis. Vooral in de ridderzaal en wapenzaal kijk je je ogen uit, maar ook de koninklijke vertrekken zijn interessant om te zien.

4. Wieliczaka zoutmijn. Niet in Krakau zelf, maar vlakbij in het plaatsje Wieliczka, ligt een van de oudste zoutmijnen ter wereld. Volg hier een rondleiding en daal af tot een diepte van honderden meters. Tijdens de rondleiding zie je onder andere allerlei mythische figuren, uitgehouwen uit rotszout, een ondergrondse kapel en een zoutmeer. Indrukwekkend!

5. Museum Rynek Underground. Het bijzondere aan dit museum is dat het zich onder de markt van Krakau bevindt. Via een uitgebreid gangenstelsel loop je langs eeuwenoude paden en zie je allerlei curieuze voorwerpen uit het middeleeuwse Krakau. Wonderlijk, zo’n tocht vlak onder het stadsplein!

wielickzka zoutmijn citytrip naar Krakau

Kazimierz: de Joodse wijk

Bij een weekendje Krakau hoort een bezoek aan de voormalige Joodse wijk Kazimierz. Deze oude wijk ligt ten zuiden van het centrum en is vooral interessant vanwege de mix van culturen. Kazimierz is zowel traditioneel als hip en je kunt er perfect shoppen, eten, drinken en uitgaan. Grote delen van de film Schindler’s list (Steven Spielberg) zijn in deze wijk opgenomen. Niet zonder reden, want in de 2e wereldoorlog werden duizenden Joden uit Kazimierz verbannen en werden ze gedropt in getto’s in de wijk Podgórze. In die wijk staat nog steeds de emaillefabriek van Oskar Schindler. Dit was de fabriek waar de 1100 Joden die op Schindlers list stonden bescherming vonden tegen deportatie naar de kampen (waaronder Auschwitz). Ga hier zeker een kijkje nemen, want de fabriek is inmiddels een museum.

Kazimierz krakau

Shoppen in Krakau

Winkelen in Krakau is een waar genot, vooral omdat het niet al te toeristisch is en je dus redelijk relaxed kunt rondstruinen in de gezellige binnenstad. Rondom het centrale plein vind je vooral veel souvenirwinkeltjes en kraampjes. Natuurlijk kun je hier wat leuks kopen, écht duur is het niet, maar je kunt evenzogoed wat dieper de stad ingaan, richting de Joodse buurt. Leuke winkelgebieden en markten:

 • Markt Stary Kleparz. Een half overdekte markt op ongeveer 15 minuten afstand van het centrale plein.
 • De Joodse wijk Kazimierz. In de straat Józefa koop je de leukste vintage kleding. Ook zijn er veel kunstgalerieën en designwinkels. Aan de rand van de wijk Kazimierz is nog een groot winkelcentrum dat de moeite waard is, namelijk Galeria Kazimierz.
 • Galeria Krakowska. Met meer dan 250 winkels bij elkaar is dit een van de grootste warenhuizen in Krakau. Je vindt het vlak naast het centraal station.

galleria krakowska - citytrip krakau

Auschwitz: indrukwekkende excursie

Geen ‘leuke’ excursie, maar wel een van de meest indrukwekkende die je ooit zult volgen, is een excursie naar het voormalige concentratiekamp Auschwitz. Je kunt op eigen gelegenheid hiernaartoe reizen, maar makkelijker is het om te kiezen voor een georganiseerde tour (kost ongeveer € 35 euro). Bij zo’n tour word je bij je hotel opgehaald en reis je in ongeveer anderhalf uur met de bus naar het kamp. Ga je op eigen gelegenheid, houd er dan wel rekening mee dat Auschwitz een druk bezochte ‘bezienswaardigheid’ is. Een toegangskaart is gratis, maar reserveer deze wel ruim op voorhand. Let bij het reserveren ook goed op de voorwaarden, want in sommige periodes mag je het kamp niet zonder gids bezoeken (lees hier meer).

Auschwitz krakau stedentrip

Streetfood in Krakau: wat moet je in ieder geval proeven?

Wat je in ieder geval moet proeven tijdens je stedentrip in Krakau is zapienka. Zapienka is een traditionele Pools pizzabroodje. Het is een halve baquette met daarop wat geraspte kaas, ui, champignons en tomatensaus. Niet echt culinair, maar wel lekker als tussendoortje. Een andere veelgegeten snack is de obwarzanek, een ringvormig gevlochten broodje bestrooid met maanzaad Vooral in de wijk Kazimiers kom je veel foodkarretjes tegen waar je deze snack kunt kopen. En dan is er natuurlijk ook nog de Poolse pierogi. Een soort van ravioli, gevuld met overheerlijke opvulsels. Jammie!

pierogi polen

Citytrip Krakau: tips

Ga je een weekendje naar Krakau, houd dan deze tips in je achterhoofd. Misschien komen ze je nog van pas. En voor we het vergeten te zeggen: fijne citytrip !!!

 • Zorg dat je voldoende kleingeld bij je hebt. Winkeliers zijn doorgaans niet blij met grote biljetten en wisselen is vaak niet mogelijk. Dus: als je gaat pinnen, pin dan ook wat kleine briefjes (zlotys).
 • Geef voldoende fooi. Fooien zijn niet inbegrepen in de prijs. Ga je in een restaurant wat eten, geef dan contant ongeveer 10% fooi. Is de service je goed bevallen, dan mag je natuurlijk meer geven (zo’n 15%). Wacht met ‘dankjewel’ zeggen totdat je je wisselgeld terug hebt. Anders interpreteert men je dankjewel als ‘bedankt, houd de rest maar’.
 • Alle smaken Wodka. Wodka is de nationale drank van Polen en hier in Krakau serveren ze wodka in talloze smaken. Kersen bijvoorbeeld of citroen, of wodka met hazelnootsmaak. Leuk om eens te proberen, bijvoorbeeld bij de lunch.
 • Ga niet fietsen met een glaasje op. Alhoewel de Wodka rijkelijk vloeit in Krakau is rijden onder invloed (ook op de fiets) not done! Er geldt hier wat dat betreft een zero tolerance beleid. Oftewel: 0 promille alcohol (ongeveer 0 glazen). Drinken in het openbaar kun je trouwens ook beter niet doen. Heb je een open flesje wijn bij je of een biertje, dan riskeer je een fikse boete. Voor de toeristen zullen ze misschien een oogje dichtknijpen, maar beter houd je je gewoon aan de regels.

Wawel kasteel Krakau Polen