Citytrip Londen

Londen is een perfecte stad voor een citytrip. Even een weekendje ertussenuit zonder dat je hiervoor ver hoeft te reizen. Het is een moderne stad met een aantal interessante voorsteden en gezellige wijken. Maak een rondvaart op de Theems en zie de Big Ben eens van de andere kant. Ga shoppen in Oxford street en bezoek ‘s avonds een theatervoorstelling in West End. Of ga heerlijk uit eten in 15, één van de restaurants van de jonge tv-chef Jamie Oliver.

Een citytrip naar Londen boeken? Vergelijk hier verschillende reisorganisaties.

Waarom een stedentrip naar Londen?

Waarom Londen zo geschikt is voor een stedentrip? Wel, daar zijn op zijn minst vijf redenen voor:

 • Leuke wijken (Notting Hill, Covent Garden, Soho, West End, Camden).
 • Perfecte shoppingmogelijkheden (van luxe, peperdure winkels in Knightbridge tot kleine sfeervolle boetiekjes in Covent Garden).
 • Perfect openbaar vervoer (met de metro en de bus kun je overal komen).
 • Typisch Engelse sfeer en cultuur (Britse droge humor, gezellige pubs, Engelse thee, geweldige kerstsfeer in Londen).
 • Bezienswaardigheden op loopafstand. Ondanks de forse omvang van de stad liggen veel bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar. Je kunt dus veel zien in weinig tijd.

Citytrip naar Londen

Wat zijn de leukste wijken in Londen?

In Londen zijn een aantal leuke wijken die je tijdens je stedentrip zeker gezien moet hebben. Ze hebben elk een unieke identiteit en sfeer en met de metro reis je eenvoudig van wijk tot wijk.

 • Notting Hill. Waarschijnlijk moet je bij ‘Notting Hill’ als eerste aan de gelijknamige Britse film denken met de jonge, ietwat verlegen Hugh Grant en Julia Roberts. Maar de wijk heeft meer in petto dan alleen de beroemde filmlocaties. Nothing Hill is gezellige wijk met veel Victoriaanse huizen en leuke markten. Portobello Road Market bijvoorbeeld.
 • Soho. In Oxford Street en Regent Street vind je allerlei populaire, internationale winkelketels. Je kunt hier overigens ook heerlijk lunchen of dineren, bijvoorbeeld in het Whyte & Brown restaurant in Kingly Court (Carnaby Street).
 • Westminster. Dit is het politieke centrum van Londen met veel populaire bezienswaardigheden als ‘de’ Big Ben, Westminister Abbey, Buckingham Palace, the House of Parlement en Downingstreet 10. London Eye, het gigantische 135 meter hoge reuzenrad moet je ook gezien hebben. Loop vanaf Westminster de brug over en je bent er al.
 • Camden. Camden is een leuke, hippe wijk die net iets minder stijf is dan de meeste Britse wijken. Ga naar Primrose Hill. Vanaf de top van deze groene heuvel heb je een schitterend uitzicht op Londen. Bezoek ook Camden Market, een gezellige markt met allerlei leuke pubs en winkeltjes.
 • Knightbridge. In Knightbridge wonen the rich en the famous. De gemiddelde huizenprijs bedraagt hier 2.5 miljoen pond. Mooie huizen, luxe auto’s en… hoe kan het ook anders: Harrods, het luxe warenhuis. Hier moet je zeker eens binnen kijken. Mocht je trouwens wat souvenirtjes voor het thuisfront nodig hebben, koop ze dan in Camden. Stukken goedkoper. Net zo leuk.
 • West End & Covent Garden. Avondje uit in het theater? Ga naar West End, het culturele hart van Londen. Covent Garden moet je ook gezien hebben. Je vindt er leuke restaurantjes, en smalle straatjes waar je heerlijk in kunt verdwalen.

Citytrip naar Londen bezienswaardigheden

Platform 9 ¾ : Hogwarts Express

Ben je een échte Harry Potter fan, neem dan op station Kings’s Cross een kijkje bij platform 9 ¾ en probeer met bagagekar en al in de muur te verdwijnen. Mocht je dat overigens lukken, laat het ons dan bij voorkeur per postuil weten! Heb je geen idee wie Albus Perkamentus is en denk je bij ‘dreuzels’ aan speklapjes in honingsaus, ga dan toch even kijken, want je zult verbaasd staan van de honderden mensen die hier dagelijks met een bagagekar en een Harry Potter bril op de foto gaan. By the way: net buiten Londen (Leavesden) liggen de filmstudio’s van Warner Brothers. Hier zijn de meeste scenes uit de Potter films opgenomen. Echt een aanrader als je van films houdt.

King's Cross Londen - Harry Potter

Citytrip Londen: top bezienswaardigheden

Er zijn een aantal bezienswaardigheden die je tijdens je stedentrip naar Londen niet mag missen. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

 • Buckingham Palace. Het paleis van de Britse Royals. Van april tot en met juli kun je hier dagelijks om 11:30 getuige zijn van de beroemde ‘wisseling van de wacht’. De ceremonie duurt ongeveer 45 minuten. Wees er wel op tijd bij, want je bent zeker niet de enige stedentripper die hier een glimp van het toneelstuk wil opvangen.
 • Palace of Westminster. Het parlementsgebouw, aan de oever van de Theems en de enorme klokkentoren met de beroemde klok ‘Big Ben’ zijn dé iconen van Londen. Grote Ben weegt trouwens bijna 14 ton en is daarmee een van de zwaarste klokken ter wereld.
 • London Eye. Maak een dertig minuten durende rit in de London Eye. Een gigantisch reuzenrad aan de zuidelijke oever van de Theems. Het uitzicht vanaf 135 meter hoogte is fenomenaal. Gelukkig zit je in deze kolos niet in een of andere krakkemikkige gondel, maar in een afgesloten glazen cabine. Dat stelt de stedentripper met lichte hoogtevrees toch weer enigszins gerust. Hopen we dan.
 • Tower Bridge. Deze schitterende brug over de Theems is nog altijd functioneel en bij het passeren van grote schepen wordt de brug geopend. Best een bijzonder zicht, hoe de wegdelen van de brug zich sierlijk omhoog bewegen.

bezienswaardigheden in Londen - Buckingham palace

Leuke, betaalbare restaurants in Londen

Een stedentrip naar Londen is niet compleet zonder een traditioneel Brits ontbijtje met toast, een geklutst ei, bacon, worstjes en witte bonen in tomatensaus. Dan kun je er wel een paar uurtjes tegenaan. Dat kunnen we je verzekeren. Maar wil je ‘s avonds eens wat anders eten dan fish & chips of een club sandwich met een ‘jacked potato’, kijk dan eens naar onderstaande tips.

 • Wahaca (meerdere locaties). Heerlijk Mexicaans eten doe je bij Wahaca. Deze restaurantketen, opgezet door één van de winnaressen van Masterchef UK, serveert razendlekkere maaltijden tegen een alleszins redelijke prijs.
 • Lokkanta Meze & Barbecue (31 Westbourne Grove). Dit is zonder twijfel een van de beste Turkse restaurants van Londen waar je de lekkerste mezes (soort Turkse tapas) kunt eten.
 • Borough Market. Ooit deed Tv-chef Jamie Oliver zelf zijn boodschappen op Borough market. Sindsdien is deze gezellige foodmarket super populair. Koop hier allerlei exotisch fruit, verste pasta, cheesecakes, baklava, noem maar op. Leuk om te bezoeken en bij de kraampjes te proeven van alle lekkernijen.
 • Jamie Oliver's Fifteen (15 Westland Place). Vers, kleurrijk en heerlijke smaakcombinaties. Zo kunnen we fifteen het beste omschrijven. Een deel van het geld dat men hier verdient komt ten goede aan de Fifteen foundation. Een organisatie die probleemjongeren toekomstperspectief biedt door ze een koksopleiding te geven.

Citytrip naar Londen

Stedentrip London: handige tips

Ben je klaar voor je stedentrip? Mooi. We wensen je alvast veel plezier. Lees, voordat je vertrekt, onderstaande tips nog even door. Hopelijk heb je er iets aan.

 • Openbaar vervoer. Schaf, voordat je met je citytrip begint een Oystercard aan. Dit is een OV chipkaart die je nodig hebt in het openbaar vervoer. Met deze kaart ben je in het centrum nooit meer dan 8 pond per dag kwijt. De kaart kun je bij alle metrostations opwaarderen.
 • Pak eens een bus. Wil je een keer niet met de metro, gebruik dan je Oystercard en pak de bus. Natuurlijk ben je wel wat langer onderweg dan met de metro, want London is een erg drukke stad met veel auto’s, maar zo’n tochtje met een rode dubbeldekker door Londen is een ervaring op zich.
 • Wereldstekker. Neem een wereldstekker mee, want de stopcontacten in Engeland wijken af van die in België. De spanning is wel hetzelfde (220-230 volt).
 • Fooien. In restaurants en in de taxi is een fooi van 10 tot 15 procent gebruikelijk. Vergeet het schoonmaakpersoneel in je hotel niet, want zij hebben zeker geen topsalaris. 1 tot 2 pond fooi per dag is gebruikelijk, maar niets weerhoudt je natuurlijk om wat extra’s te geven.

Have a safe trip en enjoy your stay !!

london bridge - bezienswaardigheden in Londen

PROMO Bekijk aanbod

Centraal hotel in Londen

Duur: 3 dagen
PROMO Bekijk aanbod

Op ontdekking in Londen

Duur: 3 dagen
PROMO Bekijk aanbod

In hartje Londen

Duur: 3 dagen