Citytrip Luxemburg

Zin in een weekendje weg? Denk dan eens aan Luxemburg, want Luxemburg is een relaxte stad met een aantal schitterende kastelen en burchten en in de omgeving van het Groothertogdom maak je de mooiste wandel- en fietstochten langs gezellige dorpjes en groene wijngaarden aan de Moezel. Relaxed genieten, lekker eten, leuke excursies, wij houden er wel van!

Waarom een stedentrip naar Luxemburg?

  • Schitterende burchten en kastelen (veel ervan staan op de UNESCO werelderfgoedlijst)
  • Mooie natuurgebieden in de omgeving van Luxemburg (perfecte wandel- en fietspaden)
  • Overzichtelijke en veilige stad (en dichtbij!)
  • Goede restaurants (veel sterrenrestaurants waar je voortreffelijk kunt eten)
  • Heerlijk shoppen (Rue des Capucins)

Luxemburg citytrip

Top 5 bezienswaardigheden in Luxemburg

Tijdens je weekendje Luxemburg wil je natuurlijk zoveel mogelijk zien van de stad. Nu is Luxemburg niet zo’n grote stad, dus voor sommige bezienswaardigheden (zoals kasteel Vianden) zul je een klein stukje met de bus of auto moeten reizen. Verder dan een paar kilometer zal het overigens nooit zijn. Maar waar je moet nu zijn tijdens je vakantie?

1. De Kazematten
De Kazematten is een spectaculair (deels ondergronds) gangenstelsel uitgehouwen in de rotsen van Luxemburg stad. In de 18e eeuw deed het dienst als verdedigingswerk en maakte het deel uit van de vestingwerken. Hier waren Spaanse en later Oostenrijkse soldaten gelegerd en stonden kanonnen opgesteld. Volg er een rondleiding en ontdek hoe uitgebreid dit gangenstelsel is. Een aantal van de kanonnen staan nog opgesteld en vanaf sommige punten in de rotsen heb je een goed uitzicht op de stad.

2. Kasteel Vianden
Een prachtig kasteel gebouwd in de periode 1100-1400. Het kasteel is gebouwd op de fundamenten van een Romeinse vesting en het is een van de belangrijkste monumenten in Europa. Eind jaren zeventig is het volledig is gerestaureerd en opengesteld voor het publiek. Ga hier zeker even kijken als je op vakantie bent in Luxemburg en volg er een rondleiding of audiotour.

3. Place Guillaume II: leuke markt in Luxemburg
Elke woensdag en zaterdag staat het centrale plein in Luxemburg stad (Guillaume II) vol met kraampjes en het is er dan gezellig druk. Rondom het plein liggen nog een aantal leuke restaurantjes waar je wat kunt eten en drinken. Ben je trouwens een liefhebber van verse nougat? Doorgaans staat hier zo’n traditioneel kraampje waar je deze zoete lekkernij kunt proeven. Mmmm… verse nougat. Het kost een paar cent en je kronen worden zwaar op de proef gesteld, maar lekker!

4. Chemin de la Corniche
Maak tijdens je vakantie in Luxemburg zeker even wandeling langs Chemin de la Corniche, een oude vestingmuur die nog stamt uit de 17e eeuw. Vanaf deze plek heb je een schitterend uitzicht op de vallei die dwars door de stad loopt. Chemin de la Corniche wordt met recht wel eens ‘het mooiste balkon van Europa’ genoemd’. Combineer je wandeling met een bezoek aan de Kazematten, want dat is hier vlakbij.

5. Kathedraal van Luxemburg
Een mooie 17e eeuwse Kathedraal die wat ons betreft vooral interessant is om zijn prachtige glas in lood ramen. Steek hier een kaarsje aan en geniet in stilte van het prachtige interieur en de serene rust die er heerst, vooral in de crypte waar een leden van het groothertogdom liggen begraven. Soms geeft men hier orgelconcerten en die zijn, ook al geef je niet zo veel om orgelmuziek, door de akoestiek in de kerk toch bijzonder om eens mee te maken.

Vianden kasteel Luxemburg

Leuke uitstapjes in de omgeving van Luxemburg stad

In de omgeving van Luxemburg stad is van alles te doen. Je maakt er vooral mooie wandel en fietstochten, maar ook met de auto is het genieten in deze mooie groene omgeving. We geven je twee tips.

Het dal van Eisch: dal van de zeven kastelen
Met de fiets of auto maak je een schitterende tocht langs de zeven kastelen van het Dal van Eisch. Je rijdt dan via allerlei bochtige weggetjes langs een aantal mooie historische burchten en kastelen. Zeker bij mooi weer is dit een fantastische route. Wandelen kan ook, maar je bent dan wel zo’n 40 kilometer onderweg.

Route du Vin: wijnproeven langs de Moezel
Vind je het leuk om de wijngaarden van Luxemburg te zien? Neem dan Route du Vin (van Schengen naar Wasserbillig) en rijd met de fiets of auto langs de verschillende wijngaarden in de omgeving. Bezoek onderweg een wijnboer (een aantal hebben hun poorten opengesteld) en proef van de lekkerste moezelwijnen.

Stedentrip Luxemburg

Shoppen in Luxemburg

Winkelen in Luxemburg is top. De belangrijkste winkelstraten zijn Rue des Capucins en Grand Rue. Hier vind je een aantal exclusieve winkels van Boss en Pandora, maar ook de wat minder luxe merken zoals Zara en Esprit zijn gelukkig ruim vertegenwoordigd. Mocht het nu eens regenen tijdens je vakantie en heb je toch zin in een middagje shoppen, ga dan met de bus of auto naar Bertrange, een dorpje aan de westkant van Luxemburg stad. Hier staat een gigantisch winkelcentrum (La Belle Etoile) waar je je shoppingbehoeften perfect kunt bevredigen. Naast kledingwinkels vind je er ook nog allerlei andere soorten winkeltjes. Hier ga je zeker slagen!

Stedentrip Luxemburg citytrip

Stedentrip Luxemburg: tips

  • Drie talen. In Luxemburg spreekt men drie talen: Frans, Duits en Luxemburgs. De voertaal is Luxemburgs, maar de stad is internationaal georiënteerd en je kunt er dus ook perfect Duits, Frans of Engels spreken.
  • Van Brussel naar Luxemburg. Met de trein (SNBC / IC) ben je binnen drie en een half uur in Luxemburg stad. Met de auto is het ongeveer 187 kilometer. Niet ver dus en het is aangenaam rijden.
  • Huur een fiets. De fietspaden zijn perfect onderhouden en zeker als het mooi weer is, is het een genot om door al die kleine dorpjes in de omgeving te fietsen. Mooie kastelen, uitgestrekte wijngaarden, er valt genoeg te zien. Huur een (elektrische) fiets of neem er zelf een mee.

En… zie je het wel zitten, zo’n weekendje Luxemburg? We geven je gelijk. Het is een relaxte stad in een mooie omgeving en je bent er in no time. Bon Voyage !!!
Luxemburg stad citytrip