Citytrip Rotterdam

Rotterdam, ook wel Manhattan aan de Maas genoemd vanwege zijn moderne skyline, is een leuke stad voor een citytrip van twee dagen. Verwacht geen oude stad met een historisch centrum, zoals Amsterdam, maar een moderne, ietwat eigenwijze hippe stad met een aantal leuke bezienswaardigheden. Zoals de kubuswoningen in het centrum en de markthal, die ook wel de Sixtijnse kapel van Rotterdam wordt genoemd. Hou je van shoppen en lekker eten, dan zul je je in deze hippe stad met al zijn excentrieke winkeltjes en pop-up restaurants niet snel vervelen.

Waarom een stedentrip naar Rotterdam?

Zin in een stedentrip dicht in de buurt? Ga dan eens een dagje (of twee) naar Rotterdam. Met de trein ben je er in no time. Waarom Rotterdam? We geven je vijf redenen.

  1. Eigenwijze, moderne stad
  2. Veel hippe restaurantjes
  3. Leuke vintage winkeltjes en pop-up stores
  4. Toffe straatfestivals
  5. Recht voor zijn raap Rotterdammers

citytrip Rotterdam

Wat moet je absoluut gaan zien in Rotterdam?

Er zijn een aantal bezienswaardigheden in Rotterdam die je tijdens je citytrip zeker niet mag missen. We noemen er vijf, maar goed dat is onze keuze, er zijn er natuurlijk nog veel meer.

Stijg omhoog in de Euromast
De Euromast is de hoogste toren van Nederland. Zoef met de turbolift 185 meter omhoog en geniet van een spectaculair uitzicht op de skyline van Rotterdam. Vanaf de top snap je direct waarom ze Rotterdam ook wel Manhattan aan de Maas noemen. Wat een skyline! Men een beetje geluk kun je zelfs Antwerpen in de verte zien liggen.

Kijk binnen in een kubus woning
Wonen in een kubus? Ja, het is echt mogelijk en de 38 kubuswoningen in Rotterdam vormen het bewijs. In een van de woningen, de kijkkubus, kun je zien hoe zo’n merkwaardige woning er van binnen uitziet. Wonderlijk om te zien! Vanaf de straatzijde kun je door al die schuine hoeken bijna niet geloven dat je in zo’n kubus ook daadwerkelijk kunt wonen.

Bezoek de markthal
De markthal in Rotterdam moet je gezien hebben. Het gebouw is door zijn spectaculaire hoefijzervorm al bijzonder, maar van binnen is het ook een waar kunstwerk. En je kunt er perfect shoppen!

Souvenir shoppen bij Danny de cactus
Wil je een leuk souvenirtje meenemen uit Rotterdam? Ga dan shoppen bij Danny de cactus. Een leuk kleurrijk winkeltje in de Schilderstraat. Danny verkoopt niet alleen cactussen, maar ook allerlei unieke oosterse woondecoraties zoals lampen, kleden en waterpijpen. Het winkeltje lijkt zo uit een van de sprookjes van duizend-en-één-nacht te komen.

De Erasmusbrug
Deze iconische brug over de Maas, wordt door zijn 138 meter hoge asymmetrische stalen pyloon ook wel De Zwaan genoemd. De supermoderne brug is 800 meter lang en verbindt het centrum van Rotterdam met het nieuwe stadsdeel Kop van Zuid. Mocht je een rondvaart maken over de Maas of uit eten gaan in één van de restaurantjes in de haven, dan zie je de brug van zijn mooiste kant.

De markthal: De Sixtijnse kapel van Rotterdam
De markthal in Rotterdam, ook wel de Sixtijnse kapel van Rotterdam genoemd, is uniek. Het is een mega grote overdekte markt, maar wel een heel bijzondere. Niet alleen vanwege zijn unieke hoefijzervorm, maar ook vanwege de schitterende versieringen in de binnenzijde van de hal, ontworpen door kunstenaar Arno Coenen. In de markthal vind je meer dan 90 kraampjes waar allerlei verse producten worden verkocht en zo’n twintig grote winkels restaurants. Wandel langs de gezellige kraampjes en geniet onderweg van de kunstwerken aan de wand. De markthal is elke dag tot 20:00 ‘s avonds geopend.

Kubuswoningen Rotterdam - Citytrip

Schiedam

Heb je alle bezienswaardigheden gezien in Rotterdam en heb je nog wat tijd over tijdens je citytrip, ga dan eens een middagje naar Schiedam, een stadje op slechts tien minuten afstand van Rotterdam. Schiedam heeft een leuke historische binnenstad en een aantal interessante bezienswaardigheden, zoals de vijf Schiedamse molens (de grootste ter wereld) en de schitterende 14e eeuwse Sint-Janskerk. Ook het Stedelijk Museum Schiedam is vanwege zijn enorme collectie Cobrawerken meer dan de moeite waard.

Schiedam, uitstap vanuit Rotterdam

Maak een rondvaart op de maas

Een van de leukste manieren om Rotterdam snel te leren kennen is een rondvaart over de Maas. Met Spido bijvoorbeeld, een populair rondvaartbedrijf dat hier met vijf schepen vaart. Tijdens de rondvaart van 75 minuten vaar je langs allerlei bezienswaardigheden zoals Hotel New York en de Euromast. En niet te vergeten de containerhavens, want de haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa.

Rotterdam stedentrip

Citytrip Rotterdam: leuke hotspots

Zin in een lunch of een high tea op een bijzondere plek in Rotterdam? Ga dan eens hier kijken:

Op het dak. Is het mooi weer en wil je hoog op het dak van een groot gebouw (het Schieblock) in een heuse dakmoestuin lunchen? Ga dan naar de bistro ‘op het dak’. Hier proef je van allerlei biologische gerechten en heb je een fantastisch uitzicht over de stad. Op het dak is geopend van woensdag tot en met zondag.

‘t Lichtschip V11. Lunchen of dineren op een sfeervol schip? Ga dan naar de Wijnhaven in Rotterdam. Hier ligt het unieke Lichtschip V11, waar ze allerlei seizoensgebonden heerlijkheden serveren. Aan boord worden er ook regelmatig optredens en concerten gegeven. Wil je hier dineren? Reserveer dan op tijd, want het is een populair restaurant.

The Tea Lab. In The Tea Lab ontdek je hoe een kopje thee eigenlijk behoort te smaken. Hier kom je geen Pickwick tegen, maar honderden soorten heerlijk geurende klassieke theesoorten. En heb je wat trek, proef hier dan vooral van een biologische sandwich, een verse salade of van de nodige zoetigheden. Ben je trouwens meer een koffieleut, geen probleem, ze zetten hier graag een kopje koffie voor je, en dat doen ze ook nog een verdraaid goed!

De Ballentent. Broodje bal? Ja, doe maar joh. Nergens in Rotterdam maken ze zulke lekkere gehaktballen als in de Ballentent. Een oer-Rotterdamse havenkroeg aan de Maas. Geen poespas, niet duur, gewoon een bal gehakt met wat brood of friet. Geen chique gedoe hier, maar wel Rotterdams gezellig.

Prachtig. Een verbluffend uitzicht op de skyline van Rotterdam. Dat kun je verwachten tijdens een lunch of diner in bar-restaurant Prachtig. Het ligt aan de voet van de Erasmusbrug en je kunt hier zowel binnen als buiten genieten van een heerlijke vlees- of vismaaltijd. Het uitzicht vanaf het
terras is… inderdaad, prachtig!

Citytrip naar Rotterdam

Wist je dat…

De binnenstad van Rotterdam tijdens de 2e wereldoorlog op 14 mei 1940 in een kwartier tijd volledig platgebombardeerd is door Duitse bommenwerpers? In een tijdsbestek van vijftien minuten werden 80.000 mensen dakloos. Nederland capituleerde een dag later uit vrees voor nog meer bombardementen.

Stedentrip Rotterdam

Typisch Rotterdamse uitdrukkingen

Heb je al een beetje zin in een stedentrip naar Rotterdam? Mooi, we wensen je alvast een fijne citytrip! Amsterdam is trouwens ook de moeite waard. Totaal anders dan Rotterdam en het is leuk om de contrasten tussen beide steden te ervaren. Ga gewoon één dag naar Rotterdam en één naar Amsterdam.

O ja, voor we het vergeten: we willen je graag wat wat typisch Rotterdamse uitdrukkingen meegeven. Je weet het nooit, misschien beland je nog eens in een traditioneel Rotterdams cafeetje aan de haven of in de binnenstad. Dan weet je in ieder geval waar men het over heeft.

Euromast Rotterdam

Rotterdams Standaardnederlands

Doe mij een bakkie pleur - Een kopje koffie graag
Ik heb geen cent te makken - Ik heb geen geld meer
Ze kenne beter over je lulle, als van je vreten - Laat ze maar roddelen
Ik taai af - Ik ga weg
Dat is toch geen porum! - Dat is toch geen gezicht!
Dat is echt niet te nassen - Dat is echt niet te eten
Je mot niet lullen, maar poetsen - Je moet doorwerken
Neem eens een pil joh - Doe eens rustig aan
Gaat fietsen stelen! - Wegwezen!

Rotterdam centrum