Citytrip Sofia

Sofia mag op het eerste gezicht een beetje rauw lijken en het is zeker niet de meest hippe stad die we ooit bezocht hebben, maar we zijn tijdens onze stedentrip toch een aantal keer aangenaam verrast. Lees hier wat deze bijzondere hoofdstad van Bulgarije je allemaal te bieden heeft en wat een weekendje Sofia ongeveer kost.

Waarom een stedentrip naar Sofia?

 • Verrassend stad met een aantal mooie kathedralen
 • Heerlijk overzichtelijk (bezienswaardigheden zijn gemakkelijk te vinden)
 • Perfect als budgetbestemming (waar kun je tegenwoordig nog dineren voor 15 euro?)
 • Bruisend nachtleven (de stad lijkt dan ineens tot leven te komen)
 • Rustige, relaxte sfeer. Geen hordes toeristen of uren in de rij staan bij het museum.

Alexander Nevski kathedraal - Sofia

De leukste bezienswaardigheden in Sofia

Er zijn een aantal bezienswaardigheden in Sofia die je zeker niet wil missen. De mooiste en leukste hebben we voor je op een rijtje gezet.

1. Alexander Nevski Kathedraal en de antiekmarkt
Deze schitterende Kathedraal moet je gezien hebben. Het is een van de grootste orthodoxe kerken ter wereld. Binnenin de kerk zijn een aantal prachtige houtsnijwerken en iconen te zien en in de kelder houdt men regelmatig allerlei interessante voorstellingen. De toegang tot de kathedraal is gratis. Neem na je bezoek aan de kerk ook even een kijkje bij de nabijgelegen antiekmarkt, waar ze allerlei antieke spulletjes en curiosa verkopen. Of het echt allemaal antiek is? Nah, vast niet. Maar wel leuk om te zien!

2. Banya Bashi moskee
De Banya Bashi Moskee is een van de oudste moskeeën van Europa. Buiten de gebedstijden om kun je deze moskee bezoeken en dat is wel een aanrader, zeker als je nog nooit in een moskee bent geweest. Ook als vrouw ben je hier welkom, als je gepast gekleed bent tenminste en anders kun je in de moskee eventueel een hoofddoek en een sjaal lenen.

3. Sveti Georgi Kerk (St. Joris kerk)
Waar ter wereld vind je een kerk met een hotel eromheen gebouwd? Wel, hier in Sofia dus, bij het Sheraton Sofia hotel Balkan. Binnenin de kerk hangen eeuwenoude fresco’s die ooit door de Ottomanen zijn overschilderd. Inmiddels zijn ze weer in glorie hersteld en zijn de originele tekeningen zichtbaar. Wat ons betreft is het niet zozeer de kerk die bijzonder interessant is, maar de locatie ervan. De Bulgaren weten als geen ander hoe ze efficiënt moeten bouwen. Gewoon laten staan die kerk, we bouwen er wel omheen.

4. Nationaal historisch museum
In dit mooie museum, dat alleen al de moeite waard is vanwege zijn bijzondere verschijning, vind je meer dan 650.000 historische objecten. Sommige ervan behoren tot de oudste goud- en zilverschatten ter wereld. Je kijkt hier werkelijk je ogen uit. Het museum ligt, in tegenstelling tot de meeste bezienswaardigheden in Sofia, niet in het centrum. Maar met de bus ben je er zo en een kaartje voor de bus kost maar één euro.

Andere musea in Sofia die de moeite waard zijn:

 • Nationaal kunstmuseum (bevindt zich in het voormalige Koninklijk Paleis)
 • Het Nationaal Socialistisch Museum
 • Het Natuurhistorisch Museum

5. Het slakkenhuis
Dit grappige, bontgekleurde gebouw in de vorm van een slak (aan de Boulevard Simeonovsko Shose) moet je beslist gaan zien. Het bestaat uit meerdere verdiepingen en er zijn een aantal kantoren en woonhuizen in gevestigd. Geen enkele muur is recht in dit organisch gevormde pand! Let op de ogen in de slak (deze dienen ter ventilatie). Wat een wonderlijke verschijning is deze slak. Echt een verademing in deze redelijk ‘grijze’ buitenwijk van Sofia.

Banya Bashi moskee Sofia stedentrip

Bulgaren schudden ‘nee’ maar bedoelen ‘ja’

Een grappig feitje om rekening mee te houden tijdens je vakantie in Sofia is dat de meeste Bulgaren, zeker die van de oudere generatie, ‘ja’ bedoelen terwijl ze ‘nee’ (volgens ons dan) met het hoofd schudden. De hoofdbewegingen zijn dus precies andersom als bij ons in West-Europa. En om het nog wat gecompliceerder te maken: er zijn ook Bulgaren die wel ‘ja’ bedoelen als ze verticaal met het hoofd knikken. Mocht je dus twijfelen: vraag dan voor de zekerheid om bevestiging: “da” is ja in het Bulgaars en “ne” is nee.

Sofia citytrip

Wat kost een weekendje Sofia?

Sofia is een super goedkope stedentripbestemming. Een hotel boek je al vanaf 35 euro (net iets buiten het centrum) en ga je ‘s avonds uit eten, dan zul je niet snel meer betalen dan 15 euro per persoon (inclusief drankjes). Ook het reizen met het openbaar vervoer is spotgoedkoop. Een ritje met de bus kost omgerekend € 1. Veel zul je de bus overigens niet nodig hebben, want alle bezienswaardigheden bevinden zich op loopafstand van het centrum. Zoals je ziet is Sofia, net als de meeste grote steden in het Oostblok een perfecte budgetbestemming.

Ivan Vazov theater sofia citytrip

Citytrip Sofia: handige tips

Mocht je besluiten om binnenkort een weekendje naar Sofia te gaan, lees dan onderstaande tips nog even door. Ze gaan je zeker van pas komen! Fijne vakantie alvast!!!

 • Vanaf het vliegveld naar het centrum. Met de metro of de bus reis je voor nog geen euro in een half uur naar het centrum van Sofia. Ga je met de taxi, dan betaal je hiervoor 10 euro. Let er dan wel op dat je een officiële geautoriseerde taxi neemt (direct na de douane naar rechts lopen. De officiële taxi’s heten OK). Pas op voor illegale taxi’s. Ze rekenen vaak woekerprijzen en je bent dan vele malen duurder uit dan met de officiële taxi.
 • Geldzaken. In Sofia betaal je met de Bulgaarse Lev (BGN). De koers van de Lev is gekoppeld aan de Euro. 1 lev = ongeveer € 0.50. Wil je de prijs in euro’s weten, dan deel je het bedrag dus simpelweg door de helft.
 • Reizen met bagage in het openbaar vervoer. Reis je met een flinke backpack of een grote koffer in het openbaar vervoer dan moet je hiervoor een extra kaartje kopen. Dat moet overigens ook geen probleem zijn, want een ticket kost slechts één euro. Doe je dit niet en word je gecontroleerd dan riskeer je een boete. Twijfel je aan de grootte van je koffer of tas, vraag dan aan de buschauffeur of op een informatiepunt op het vliegveld of je een extra ticket voor je bagage nodig hebt.

Sofia Bulgarije citytrip