Citytrip Rome

Rome, de hoofdstad van Italië en van het voormalige Romeinse Keizerrijk. Het is een indrukwekkende stad waar je zeker twee tot vier dagen de tijd voor moet nemen. Het historische stadscentrum is een genot om in rond te struinen en het barst er van de bezienswaardigheden die je mond doen openvallen. Bezoek het indrukwekkende Coloseum en het Forum Romanum, waar je een sprong in de tijd maakt. Naar de tijd waarin de Romeinen het voor het zeggen hadden.

Een citytrip naar Rome boeken? Vergelijk hier verschillende reisorganisaties.

Waarom een citytrip naar Rome?

 • Rome is een mooie oude stad met veel bezienswaardigheden.
 • Italiaans temperament (luister maar eens op de terrassen hoe de Italianen met elkaar discussiëren).
 • Fantastisch Italiaans ijs in allerlei smaken
 • De lekkerste Espresso en cappuccino
 • Gezellige historische binnenstad met veel leuke winkels

Citytrip naar Rome

Vijf bezienswaardigheden in Rome die je niet mag missen

Tijdens je stedentrip in Rome wil je natuurlijk zoveel mogelijk zien van de stad, dus hebben we de belangrijkste bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet. Er zijn er overigens nog veel meer, maar we willen je graag ook nog een aantal andere leuke dingen over Rome vertellen. Vandaar dat we ons beperken tot de meest bekende iconen.

 • Het colosseum. In dit gigantische amfitheater vloeide ooit het bloed rijkelijk. Gladiatoren streden hier met elkaar op leven en dood en misdadigers werden er levend door de leeuwen verscheurd. Je moet er van houden natuurlijk, maar destijds was het een heus volksvermaak.
 • Trevifontein. Jaarlijks gooien tientallen miljoenen toeristen een muntje over hun linkerschouder in de schitterende Fontana di Trevi. Tenminste, zolang het nog kan, want als het aan de burgemeester van Rome ligt, komt er een looppad langs de fontein en mag je er niet meer stilstaan. Dit om de grote stroom toeristen die een glimp van de fontein willen opvangen beter te kunnen verwerken. Ja, het kan hier behoorlijk druk zijn, maar met een beetje geluk kun je de fontein goed zien.
 • Het Pantheon. Bij een stedentrip naar Rome mag een bezoek aan het Pantheon niet ontbreken. Deze voormalige Romeinse tempel is een van de best bewaarde iconen van het Romeinse Rijk. Ga het Pantheon in en laat je verrassen door de gigantische koepel en door de heldere lichtstralen die door het ronde gat in de koepel schijnen. Betoverend mooi!
 • Vaticaanstad. Vaticaanstad (Stato della Città del Vaticano) is een kleine onafhankelijke staat binnen de stad Rome. Het is het heiligdom van de Katholieke kerk en de zetel van de Paus. Hier vind je de Sint-Pieters basiliek, Het Sint Pietersplein (beroemd van de jaarlijkse toespraak van de Paus), de wereldberoemde Sixtijnse Kapel en een indrukwekkend museumcomplex dat bestaat uit meer dan zes verschillende musea. Laat je zintuigen hier smullen van al het moois dat op je afkomt.
 • Forum Romanum. Maak een sprong in de geschiedenis en ervaar hoe het oude centrum van Rome er ooit uitgezien moet hebben. Een rondleiding met gids is hier wel aan te raden, want met de nodige achtergrondkennis kijk je toch heel anders naar al die indrukwekkende ruïnes en krijg je een goed beeld van het oude Rome.

Citytrip naar Rome

Wist je dat...?

Toeristen dagelijks meer dan 3000 euro aan muntjes in de Trevifontein gooien. Waarom? Bijgeloof. Gooi je één muntje, dan zul je ooit terugkomen in Rome, gooi je twee muntjes, dan zul je je geliefde in deze stad ontmoeten. Tja, je moet er maar in geloven, maar toeristen kunnen er geen genoeg van krijgen. Al het geld dat uit de fontein gevist wordt, schenkt de gemeente aan goede doelen. Let op: je moet het muntje met je rechterhand over je linkerschouder gooien. Niet andersom dus, want dan zijn de effecten onvoorspelbaar.

bezienswaardigheden in Rome

Vers gemaakt Italiaans ijs

Maak je in de zomer een stedentrip naar Rome, dan zul je het overheerlijke Italiaanse schepijs zeker kunnen waarden. De Italianen zijn ware meesters in het maken van ijs en gebruiken allerlei verse ingrediënten zoals fruit, noten en heerlijk geurende kruiden. Nergens ter wereld vind je zo veel ijssalons (gelateria) als in Rome. Gelateria Old Bridge bijvoorbeeld aan de Viale Bastioni di Michelangelo, een van de beste ijssalons in Rome. Of Gelateria del Teatro, aan de via Coronari, vlakbij Piazza Navona. Dit zijn maar twee voorbeelden, maar het barst in Rome van de ijssalons. Te veel om op te noemen. Wel, vooruit… we noemen er nog drie:

 • Gelateria Giolitti (dicht bij het Pantheon). De oudste en meest bekende ijssalon van Rome.
 • Gelateria Fior di Luna (in de wijk Trastevere). Pure, biologische ingrediënten en veel verschillende smaken chocolade.
 • Gelateria Fassi (bij het plein Vittorio Emanuele). Opgericht in 1800 en nog steeds een van de beste ijssalons van Rome. 

italiaanse koffie - rome citytrip

Zo zwart als de duivel, zo heet als de hel en zo zoet als de liefde

Espresso, de Italianen noemen het caffè, drinkt men hier op nagenoeg elk moment van de dag. En lauwe espresso zonder suiker, daar houden ze in Italië niet van, want volgens traditie is een goede espresso: zo zwart als de duivel, zo heet als de hel en zo zoet als de liefde. In het Italiaans: ‘Il caffè deve essere nero come il diavolo, bollente come l'inferno e dolce come l‘amore.’ Aan de perfecte, roodbruine schuimlaag kun je overigens zien hoe serieus Italianen hun koffie nemen. Het zetten van koffie is hier een waar ambacht, uitgevoerd door een Barista, een soort professionele koffiezetter. Mocht je een espresso trouwens net iets te sterk vinden, bestel dan een lungo of een lekkere cappuccino.

Nog even de belangrijkste koffietermen, zodat je weet wat je moet bestellen:

 • Caffè: espresso (klein kopje sterke, zwarte koffie)
 • Doppio:       een soort dubbele espresso
 • Lungo: koffie met wat meer water, vergelijkbaar met onze koffie
 • Cappuccino: een espresso met melkschuim en melk
 • Latte Macchiato: ‘laagjes’ van melk en espresso (meer de nadruk op de melk dan bij een cappuccino) 

trevi fontein stedentrip rome

Beste periode voor een stedentrip naar Rome

In de zomermaanden juli en augustus is het snikheet in Rome. Goed weer om bij Paradise Beach aan het strand te liggen, maar niet om Vaticaanstad eens rustig te bezoeken. Zelfs de meeste locals, die wel wat zon gewend zijn, zijn in deze periode naar koelere oorden gevlogen. Een betere tijd voor een citytrip naar Rome zijn de maanden april tot juni en september, oktober. In februari en maart kan het in Rome trouwens ook al prachtig weer zijn.

Italiaanse gerechten

Typische Italiaanse gerechten

Wat kun je aan gastronomie verwachten tijdens je stedentrip naar Rome? Wel, in ieder geval veel vers bereide pasta, heerlijke, traditionele pizza’s en gerechten met schelpdieren, vis of vlees. Een traditionele Italiaanse maaltijd is doorgaans opgebouwd uit vijf gangen. Gelukkig hoef je ze niet allemaal te bestellen, maar we leggen je in het kort uit hoe die gangen zijn opgebouwd.

 1. Antipasti. Dit zijn kleine, lichte gerechtjes die als amuse worden geserveerd (bijvoorbeeld dun gesneden vlees zoals Prosciutto crudo of salami). Ze gaan vooraf aan het voorgerecht.
 2. Il Primo. Dit is het voorgerecht en het bestaat meestal uit pasta, risotto of soep. Pasta wordt in Italië dus niet als hoofdgerecht, maar als voorgerecht gegeten.
 3. Il Secondo. Dit is het hoofdgerecht, bestaande uit vis of vlees, eventueel geserveerd met aardappelen, groenten (contorni) of een salade.
 4. Formaggio, dolce of frutta: kaas, zoetigheid of fruit als nagerecht. Een dessert is niet gebruikelijk Italië, maar meestal kun je wel ijs bestellen.
 5. Espresso. Na de maaltijd hoor je eigenlijk een espresso te drinken.

stedentrip naar Rome

Rome Citytrip: tips

En… begint het al een beetje te kriebelen? Mooi, dan is onze missie geslaagd. Tot slot geven we je nog graag een aantal tips die je hopelijk van pas komen bij je stedentrip naar Rome. Buon viaggio (goede reis) !!!

 • Roma Pass. Voor een euro of veertig reis je drie dagen gratis met het openbaar vervoer en kun je tevens twee monumenten gratis bezoeken. Op de overige bezienswaardigheden krijg je op vertoon van de Roma Paas een leuke korting.
 • Piazza Navona, een schitterend plein dat je zeker gezien moet hebben, maar wil je betaalbaar lunchen of dineren, loop dan een paar straatjes verder. Dan ben je veel goedkoper uit en zit je gegarandeerd een stuk rustiger.
 • Ga je als vrouw een kerk bezoeken in Rome, respecteer dan de geldende normen en waarden en bedek als het kan je schouders met een sjaaltje of iets dergelijks.
 • Boek een kamer in het centrum van Rome. Veel bezienswaardigheden bevinden zich in het centrum en zijn goed te belopen. Met een kamer in het centrum zit je overal dichtbij.

stedentrip rome citytrip